lauantai 5. huhtikuuta 2014

Painonpudotus, stressi ja levon vähyys.

Stressi. Siinä taitaa olla syy viimeaikaiselle painon jumitukselle.
Olen ollut hieman huolissani erinäisistä asioista viimeisen reilun kuukauden aikana ja potenut fyysistä ja psyykkistä stressiä siitä hyvästä. Nyt stressi alkaa kuitenkin jo helpottaa ja olo normalisoitua - ja kuin taikaiskusta paino tuntuu nytkähtelevän taas alaspäin.

Vaikka mielestäni kiinnitin huomiota stressaavan jakson aikana myös syömisiini, täytin kiloklubin ruokapäiväkirjaa ja yritin hillitä stressiin käyttämääni lääkitsemistapaa - herkuttelua, niin paino jumahti äkisti.
Vaikka teoriassa painon olisi pitänyt laskea, niin niin vaan ei käynyt.
- Thank God, paino ei myöskään noussut!

Tällä hetkellä ero aiempaan oloon on huomatta. Vesi maistuu ja uppoaa ja nesteet kiertää. Samoin asenne ja motivaatio ovat kohdallaan tehdä ja syödä terveellistä ruokaa riittävästi.

10 syytä

Kirjoitettuani otsikon tällä postaukselle päätin googlettaa aihetta tueksi omille ajatuksille.Löysin tälläisen artikkelin, jossa kerrotaan 10 syytä, miksi painonpudotus ei onnistu. Numero 4 on kuvailemani stressiasia.

4. Stressi sekä unen ja levon vähyys. Lyhyet yöunet sekä stressi nostavat stressihormoni kortisolin tasoa. Kortisoli on rasvaa varastoiva hormoni. Stressi heikentää mm. ruoansulatuksen toimintaa sympaattisen hermoston aktivoiduttua. Stressin tarkoitus on tuoda energiaa henkiinjäämistaisteluun tai pakenemiseen jolloin ruoan optimaalinen pilkkoutuminen ruoansulatuskanavassa on toissijainen seikka. Varaa yöunille riittävästi aikaa, 7-8 tuntia yössä ja vältä illalla ennen nukkumaan menoa raskasta liikuntaa, tv:n katselua sekä töiden tekemistä. Mahdollisuuksien mukaan poista stressitekijöitä elämästäsi. Huomaa, että stressi tulee aina sisältäpäin. Se on oma reaktiosi tapahtumaan ja näin ollen pysyty siihen vaikuttamaan.

 Muita syitä ovat mm.
Repsahdus johtaa hällä väliä asenteeseen
Nälkä / syömättömyys.
Vähäkaloriset dietit

Muutoshalu ei lähde itsestä. 
Tavoitteen puuttuminen tai epärealistisuus.
Ei nähdä, että kyseessä on elämäntapamuutos
Tuijotetaan liikaa vaakaa.
Minäkuva ei muutu ulkoisen habituksen keventyessä.
Teollisten valmisteiden / raffinoitujen elintarvikkeiden käyttö.

... ja kaikki edellä luetellut syyt ovat sellaisia, joista voisin vaikka kirjoittaa oman kokemuksen vahvistukseksi siitä, kuinka ne ovat pilaamassa hyvän painonpudotuksen ja kuinka ne ovat oikeastaan aika isoja asioita siinä romuttumisessa.

Olen tainnut pudota noista jokaiseen sudenkuoppaan aiemmassa laihdutuksessa- ja jokuseen tälläkin kertaa.

Stressin aiheuttamaa harmia ei pidä aliarvioida ja nyt sain siitä itsekin hyvän muistutuksen. Sitä en voi edelleenkään muuttaa, että mistä asioista kannan huolta ja koska ja kuinka paljon huolta elämääni annetaan. Siihen voin vaikuttaa, kuinka sitten asennoidun mm. tuon stressin aiheuttamiin muutoksiin elämässä, laihdutuksessa ja kropassa.

Stressistä sitten vielä iloisempiin asioihin, eli syömiseen :D

Lauantain ruokailut

LOUNAS 999kcal

- Kaksi tortillaa täytteenä jauhelihaa, kiinankaalia, raejuustoa, päärynää, tuorekurkkua, suolakurkkua, paprikaa, valkosipulisalaatinkastiketta, majoneesia
- rasvaton maito 2dl
(tässä saattaa kalorit olla yläkanttiin, sillä arviointi oli hankalaa - arvioin mielummin reilummin kuin alaspäin...)

 Välipala 222kcal

-  Tupla , puolikas 

 PÄIVÄLLINEN 861kcal

 - Porsaan pihviä kastikkeella
- Uunikasviksia (bataatti, porkkana, sipuli)
- Lohkoperunaa (paistettu yhdessä kasvisten kanssa)
- Rehuja (punajuuri, paprika, kurkku, kiinankaali)
- Raejuustoa
- Ja kuvasta puuttuu valkosipulituorejuusto, jota laitoin kasvisten päälle
- Rasvaton maito


 Iltapala 297kcal
- Maitorahkaa, omenaa kuorineen ja kaakaonibsejä

Yhteensä 2379 kcal

Kiloklubin mukaan vajetta jäi vielä 29 kcal ilman liikuntaa ja ilman, että imetystä on otettu huomioon. Eli tälle päivälle piti jäädä jonkinlainen vaje kuitenkin.

Huomenna vaaka näyttää mitä kroppa tykkää syömisistä. Kiloklubin
pallukat näyttivät kaikki tältä tänään tällä syömisellä :)
 VihreäVihreäVihreäVihreä

3 kommenttia:

veepu123 kirjoitti...

Kiloklubin kalorilaskuri kuulemma oman PT:ni mukaan näyttää vähän liian suuria kalorimääriä päivälle. Esim itselläni näyttää että saisin syödä 2300 kcal päivässä, mutta todellisuudessa raja on 1700..

Toivottavasti stressisi helpottaa pian! :)

kasSisu kirjoitti...

Moikka, ja kiitos kommentista :)

Ja sinun PT on aivan oikeassa tuosta Kiloklubin kalorilaskurista, eli se näyttää isompia lukemia kuin muut vastaavat laskurit. Siinä laskuri ottaa huomioon sen aktiivisuuden, jonka sinne on itse määrittänyt ja sen mukaan arvioi kulutuksen joka koostuu suunnilleen peruskulutuksesta(ts. "koomakulutuksesta") ja "elämästä".

Minulla laskuri suosittelee laihduttaessa 1700 kcal nauttimista päivän aikana, ja peruskulutuksen laskee vaihtelevasti sinne 2300-2400 kcal.
Se luultavasti pitää aika lähelle paikkaansa, että se ns. koomakulutus on siinä 1700 paikkeilla ja sitten arjen perusaktiviteetit (ruuanlaitto, syöminen, siivoaminen, touhuaminen jne) kuluttavat sitten nuo siitä yli menevät kalorit tuonne 2400kcal asti :)

Eli käytännössä se Kiloklubin peruskulutus tarkoittaa sitä määrää kaloreita, jotka syömällä tai juomalla paino pysyy siinä paikassa, missä se sen hetken tiedoilla on.
Jos sen määrän alittaa niin painon pitäisi pitkässä juoksussa sitten tippua riippuen siitä kalorivajeen määrästä :)

Ja kiitos tsempistä :) Stressi on onneksi jo hyvässä vauhdissa poistumassa pois ... en jää kaipaamaan :D

Iiris kirjoitti...

Tosi hyviä ajatuksia. Allekirjoitan jokaisen. Tuo väsymys varsinkin on aivan liian tuttu:(